Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Ну як тобі таке, Мукачево? В Ужгороді висадили перші на Закарпатті пальми

В Ужгороді на вулиці Баб’яка за ініціативи будівельної компанії, яка поруч розбудовує житловий комплекс висадили перші в Закарпатті пальми.

Про це повідомив заступник міського голови Ужгорода Євген Плавайко.

Як завірили представники підрядної організації, дерева з південних країв витримують морози до -20, і мають комфортно почуватись в нашому кліматичному поясі.

«Вітаю таку ініціативу! Закликаю кожного забудовника з відповідальністю віднестись до облаштування навколишніх територій! Разом перетворимо наше місто на взірець комфортності та туристичної привабливості! Креативність і намагання внести позитивні зміни в розбудову нашого міста – ось якими принципами має керуватись кожен забудовник, та кожен житель Ужгорода»,- написав заступник мера.

Новина про пальми в Ужгороді розійшлася у соціальних мережах. У декого екзотичні дерева в обласному центрі викликали захват.

«Ужгород – пальми та сакури. Виглядає дуже гарно. Навіть зразу і не скажеш, що це відео з України»,- пише Svetlana Khokova.

«Я на Закарпатських Мальдівах», – зазначає Anna Kshanovska-Orlova.

Mykhailo Markovych розміщає фото міста Виноградів (Севлюш) 1925 року, на якому – пальми:

«Колишній палац і парк барона Жигмонда Перені. Це пам’ятка архітектури національного значення, що є однією з найстаріших на Закарпатті споруд такого типу. Початком її будівництва вважають XIV століття. Можна побачити, що вже тоді, у 1920-х роках, жителі Срібної Землі полюбляли мати у своїх парках і будівлях екзотичні рослини. Вхід до Палацу Перені прикрасили двома пальмами Лівістона (так здається на вигляд) в горщиках».

Утім, інші дописувачі появою пальм були не задоволені.

«Як на мене – жахливий несмак тепер в Ужгороді. Мало що пальми там як корові сідло, так і реально це на рівні перекладання плиточки під час війни. Але плитка принаймні хоч прислужиться, а пальми можуть успішно здохнути, якщо взагалі приживуться», – вважає Tatyana Misiyuk.

Також деякі закарпатці зазначають, що саджати пальми під час війни – не дуже гарна ідея.

«Справді, а навіщо ознайомлюватися з переліком порід дерев, які рекомендовані для українських міст, якщо є змога показати всім, що в тебе є купа грошей, за які ти можеш купити, притарабанити в Ужгород і висадити кілька пальм?!» – пише Dzvinka Bilonoh.

«Тема ужгородських пальм – я особисто в ступорі, в країні в якій іде війна, де люди збирають на дрони, турнікети, машини – хтось вважає, що пріоритет – пальма, яка стоїть чорт зна скільки, блін, це щось  3.14здец – не те в головах», – вважає Віталий Сайфутдинов-Марко.

Більшість дописувачів поставилися до з гумором.

«Ужгород сьогодні: квітнуть сакури і свіжопосаджені пальми. Курорт воєнного часу, так би мовити: якщо нас не пускають до пальм – то можна притягнути пальми прямо сюди», – пише Олексій Голобуцький.

Також закарпатців цікавить, чим же відповість місто Мукачево на такий зухвалий хід обласного центру.

«Першу алею з шести пальм висадили в Ужгороді навпроти житлового комплексу “Crystal” на вул. Баб’яка. Ну як тобі таке, Мукачево?» – пише Олександр Богданов.

Мукачівські блогери вже жартують, що у місті за пальми можна прийняти обрізані дерева, які виглядають не менш екзотично.

Колаж В. Горішняк

Однак Мукачево ще своє останнє слово не сказало!

Колаж В. Глагола
Exit mobile version