Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Вереснева: невеличка тупикова вуличка навпроти залізничного елеватора

Рішенням сесії Мукачівської міської ради від 30 листопада 2023 р. № 1387 було перейменовано вулицю Олега Кошового на вулицю Вереснева.

Ця невеличка тупикова вуличка знаходиться навпроти залізничного елеватора, як відгалуження від вулиці імені Миколи Крилова. Одну половину вулиці займає Спеціалізована ПМК. Наразі немає обґрунтування, чому вулицю перейменували саме у Вересневу. Очевидною здається причина – щоб більше не було підстав її перейменовувати.

Не було підстав її називати свого часу іменем Кошового (окрім партійної доцільності). Якщо почитати історію молодогвардійця з Луганщини, героя книжки О. Фадєєва «Молода гвардія» Кошового, то цікавіше було би перейменувати вулицю іменем оунівця Євгена Стахіва, який очолював націоналістичне підпілля на Донбасі. Між іншим, редакція свого часу записала з ним інтерв’ю, коли той майже 90-літнім дідусем приїздив до Донецька. Це б точно привернуло увагу громади та відновило історичну справедливість. Але раз вже Вереснева, нехай Вереснева.

Відомо, що вулиця Олега Кошового «мандрувала» містом, бо у рішенні Мукачівського міськвиконкому №550 від 9 жовтня 1947 року звучить наступна фраза: «Розділити Паланок на 11 вулиць, і присвоїти їм назви…» Серед одинадцяти назв є і Олега Кошового.

P.S. Якщо ви володієте будь-якою суспільно значущою інформацією, старими фотографіями чи іншими матеріалами, які стосуються історії вулиці Вереснева (Олега Кошового і раніше) – будемо вдячні можливості доповнити статтю. Це стосується і цікавих людей, які там колись проживали чи проживають; і подій, що відбувалися на вулиці, і будівель, що можливо колись тут були. Матеріали надсилайте на e-mail: kozanostra.ua@gmail.com

Юрій Кравчук, депутат Мукачівської міської ради

Читайте також: Вулиця Тарці Кароя: з видом на гору

Exit mobile version