Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Вулиця Тарці Кароя: з видом на гору

Рішенням сесії Мукачівської міської ради від 30 листопада 2023 р. № 1387 було перейменовано вулицю Пашкуя Золтана (раніше – Щепкіна Михайла) на вулицю Тарці Кароя.

Ми так і не змогли знайти інформації про нього в уанеті, а у рішенні міськради про нього лише кілька слів: мукачівський поет, вчитель, краєзнавець та журналіст.

Що цікаво, цим же рішенням міськрада перейменувала вулицю Тарці Кароя на Пашкуя Золтана. Поки у вас не закрутилося в голові, пояснимо: очевидно, що минулого року, під час «великої дерусифікації» у рішенні помилково поміняли ці вулиці місцями, а тепер виправили помилку.

Сподіваємося, що більше інформації нам нададуть представники угорської громади. Ми звернулися до них з запитом щодо вищевказаних діячів, бо пропозиції про перейменування були подані саме угорськими організаціями.

Про Пашкуя Золтана є трохи більше інформації: «Освітянин, народився у Мукачеві, кандидат історичних наук, колишній директор Мукачівської СШ №3, протягом багатьох років очолював Мукачівське товариство «Знання». Автор наукових праць та статей про Закарпаття та Мукачево».

Михайло Щепкін – актор, визначний діяч української та не тільки сцени. Проте навіть дружба з Тарасом Шевченком не врятувала його від дерусифікації. Ось що про їх приятелювання ми дізнаємося з «Вікіпедії»:

«Початок дружби між цими двома видатними українцями сягає 40-х років ХІХ століття. Крім любові до України, з’єднувала їх і спільна доля — обидва були колись кріпаками, обом довелося важкою працею здобути собі звільнення від ганебного рабства. 1844-го року Тарас Шевченко присвячує Михайлу Щепкіну дві свої поезії — «Заворожи мені, волхве» і «Чигрине, Чигрине» зі знаменитими рядками: «За що ж боролись ми з ляхами? За що ми різались з ордами? За що скородили списами Московські ребра?». Збереглося велике листування між двома друзями. Писав Тарас до старшого друга (а різниця між ними була в 26 років) суто українською мовою і ніколи російською. В листах до інших своїх товаришів Шевченко називає Щепкіна: «геніальний актор», «великий друг мій», «щира козацька душа». Коли Шевченко повертався Волгою з десятирічного заслання, Щепкін поїхав йому на зустріч до Нижнього Новгорода, попри те, що було йому вже майже 70 років. Зустріч з актором після такої тривалої розлуки настільки вразила поета, що Тарас присвячує Михайлу свою поему «Неофіти», яку тільки-но створив, ставлячи в посвяті дату приїзду Щепкіна до Нижнього Новгороду: «М. С. Щепкіну на пам’ять 24 грудня 1857-го року».

P.S. Якщо ви володієте будь-якою суспільно значущою інформацією, старими фотографіями чи іншими матеріалами, які стосуються історії вулиці Тарці Кароя (Пашкуя Золтана, Щепкіна Михайла  і раніше) – будемо вдячні можливості доповнити статтю. Це стосується і цікавих людей, які там колись проживали чи проживають; і подій, що відбувалися на вулиці, і будівель, що можливо колись тут були. Матеріали надсилайте на e-mail: kozanostra.ua@gmail.com

Юрій Кравчук, депутат Мукачівської міської ради

Читайте також: Що відомо про вулицю Педагогічну у Мукачеві

Exit mobile version