Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Подаються останніми на гостинах: 5 цікавих фактів про закарпатські голубці

Голубці є об’єктом нематеріальної культурної спадщини України, що й не дивно, адже цю страву знають і готують в Україні всюди. Однак кожний регіон має своє унікальне уявлення про те, якими мають бути голубці.

Закарпатські голубці також мають свої особливості приготування і подачі, а також традиції, що пов’язані з цією стравою.

Деякі особливості закарпатських голубців:

1. Вони дуже маленькі. Вважається, що чим менше, тим краще. Оптимальний розмір – як мізинець.

2. Ця страва подається на гостинах останньою, як нагадування гостям, що пора і додому вже.

3. Готують голубці не тільки зі свіжої, а й з квашеної капусти, начинка може бути рисовою з грибами, або м’ясом, чи нарізаною дрібно шинкою. Раніше, коли рис не був таким доступним, голубці начиняли кукурудзяною крупою.

4. Така собі столиця страви – Великий Бичків, що на Рахівщині. Господині цього населеного пункту вважаються найкращими у приготуванні голубців. Тут проводять особливий гастрономічний фестиваль «Бичківськи голубці», на якому можна скуштувати навіть голубці зі страусятиною.

5. На весілля і другі великі свята голубці крутять всією родиною, іноді долучаються і сусіди.

Хто пам’ятає свої перші власноруч приготовані голубці?

Я свої перші голубці, признаюсь чесно, купила у магазині, але вони були настільки несмачні, що довелося їх викинути та приготувати власноруч. Приготувати мені вдалось з першого разу, попри великий розмір, голубці вийшли смачними, бо м’яса було більше, ніж рису і багато томатного соку. А ваші вдались? Якщо ні, ось гарний рецепт.

Закарпатські голубці

Інгредієнти:

• ½ кг рису або кукурудзяної крупи;

• ½ кг фаршу;

• 3 великі головки червоної цибулі;

• сіль, чорний мелений перець;

• смалець або олія;

• великий качан капусти, для особливо сміливих – листя хрону, чи навіть виноградне листя;

• томатний сік.

Приготування:

Пробланшувати качан капусти, поділити на окремі листочки, вирізати жест кий центр капустяних листів. Для начинки розтоплюємо на сковороді смалець або нагріваємо олію, додаємо нарізану цибулю, обсмажуємо, додаємо фарш, перець, сіль, все це трохи підсмажуємо. Додаємо фарш до добре промитого рису, перемішуємо. Акуратно кладемо начинку на порізаний навпіл листочок капусти, закручуємо. Так з кожним листком капусти. На дно каструлі розміщуємо пару листів капусти, на них викладаємо шарами накручені голубці, заливаємо водою. Каструлю треба добре закрити, щоб голубці не плавали. В майже готові голубці наливаємо томатний сік скільки завгодно, залежить від смаку.

Олена Забенко

Exit mobile version