Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Не виплачують гроші і примушують працювати по 13 годин: мукачівці розповіли про умови роботи в одному з ресторанів

У Мукачеві колишні працівники одного з ресторанів розповіли про важкі умови праці, порушення своїх прав та про не виплату зароблених коштів.

У редакцію «Нашої справи» звернулися мукачівці, які деякий час працювали у ресторані «Weekend», який розташований на вулиці Автомобілістів.

Страви ресторану

Люди розповіли про порушення своїх прав з боку адміністрації та про невиплату заробітної плати. Утім, за словами колишніх працівників, офіційно у закладі вони не працювали, про зарплату та умови роботи домовлялися усно, а інформацію про виплату заробітної плати записували у зошит.

Колишня працівниця закладу, яка наразі звільнилася, розповіла, що співробітники працювали у ресторані по 13 годин на день. Пізно увечері працівники після змін, які тривали до 23.00, були вимушені добиратися додому самотужки, хоча керівництво обіцяло їх розвозити. До того ж за словами колишньої працівниці, до людей керівництво ставилося зневажливо.

Офіційного працевлаштування у закладі не було.

«У закладі створювали такі умови роботи, що люди не хотіли виходити. Зарплату також затримували. Людям, які не хотіли більше працювати, гроші не платили. Я пам’ятаю, що 6 людей точно не розрахували. Якщо хто хотів уходити, бо знайшов іншу роботу, мусив відпрацювати ще якийсь період, аби отримати вже зароблені гроші», – говорить колишня співробітниця.

Жінка розповіла історію колишнього кухаря, який звільнився з роботи, але три місяці ходив і просив, щоб йому віддали зароблені гроші. Зрештою, його розрахували, однак не доплатили 500 грн.

«Місто – маленьке, слава про них ходить вже не дуже. Працювати туди, ніхто не хоче йти», – говорить жінка.

Вона зазначає, що через те, що люди не виходять на роботу, зростає навантаження на тих, хто працює. Офіціанту доводиться виконувати роботу і бармена, адміністратору – бармена і офіціанта, а посудомийка вимушена виконувати обов’язки прибиральниці.

Платять за це все копійки. Наприклад, офіціант і бармен за сумісництвом отримує за 13-годинну зміну 600 грн. Гроші дають тільки на руки, жодних податків за людей не сплачують.

Мукачівка Оксана працювала у закладі посудомийкою.

«За грудень 2023 року я заробила 6,6 тис. грн. З них отримала 3 тис. на початку січня. Потім я захворіла. У мене відкрилася виразка шлунку. Однак скільки я не дзвонила, з боку керівниці закладу був повний ігнор», – каже жінка.

Оксана працювала на мийці посуду, повірив на слово керівниці. Оплата праці фіксується у журнал. Там напроти імені жінки стоїть знак питання, який, напевно, означає, що керівництво закладу сумнівається, чи варто їй платити. У розпорядженні редакції є фото журналу, але ми його не оприлюднюємо через конфіденційні дані.

Інша посудомийка Сільва також працювала місяць і їй теж не доплатили половину обіцяної суми. Жінку не влаштовувала така робота, бо добиратися додому з нічної зміни доводилося пішки по трасі. Однак зароблені гроші їй так і не повернули.

Кухар Світлана працювала у закладі 6 днів, однак дуже важких – перед Різдвом та Новим роком, коли було багато замовлень. Жінці заплатили лише за 4 дні. Причиною невиплати стало те, що вона захворіла, і була вимушена поїхати у лікарню в Ужгород. Про ситуацію керівництву закладу повідомила, однак гроші за 2 дні важкої праці на кухні так і не отримала.

Редакція звернулася до власників ресторану «Weekend», яке, за нашою інформацією, мають ще кілька закладів харчування, за коментарями щодо ситуації, однак відповіді не отримала. Хоча наше повідомлення було прочитане.

На жаль, така ситуація у місті непоодинока: наймані працівники дуже часто працюють поза правовим полем, без офіційного оформлення. Бюджет не отримує податки, а працівники – не тільки стаж, але дуже часто й зароблені кошти.

Для роз’яснення ситуації ми звернулися до юристки Людмили Бедринець, яка розповіла, як найманому працівнику відстояти свої права.

Передусім, за її словами, варто офіційно оформлювати трудові відносини.

«Необхідно укладати трудовий договір, в якому повинно міститися умови оплати праці, зокрема, сума та строки виплати заробітної плати, яка повинна виплачуватися не менше двох разів на місяць, тобто аванс та залишок по заробітній платі. Договір необхідно укладати у двох автентичних примірниках для кожної сторони», – говорить юристка.

Людмила Бедринець зазначила, що перед тим, як працівник почне виконувати роботу, керівництво закладу має видати наказ про прийняття на роботу, в якому вказується, з якого числа людина приймається, на яку посаду і з якою заробітною платою (зарплата повинна бути не менше мінімальної) та режимом праці.

Після винесення наказу працівник повинен бути з ним ознайомлений. Про це має бути зроблена відмітка в наказі. Після цього наказ підписує керівник.

Що стосується розірвання трудових відносин (звільнення), то для цього теж потрібно винести наказ і ознайомити працівника про підстави звільнення. У день звільнення повинні бути виплачені всі належні працівнику виплати.

Якщо на шляху робітника трапився недобросовісний роботодавець, який провів звільнення без його відома і заборгував заробітну плату Людмила Бедринець рекомендує звернутися з досудовою претензією до роботодавця.

Якщо він не відреагував, необхідно звернутися до контролюючих органів. В цьому випадку – це Державна служба України з питань праці. У заяві треба писати всі обставини та вимагати винести припис підприємцю, яким зобов’язати виплати заробітну платню і притягнути до відповідальності.

«Крайній метод захисту порушених трудових прав є звернення до суду. У такому випадку можна з недобросовісного підприємця стягнути кошти за вимушений прогул», – говорить юристка.

Ганна Костенко, “НС”

Exit mobile version