Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Мостова: колишня частина вулиці Миру у Мукачеві

Рішенням сесії Мукачівської міської ради від 28 квітня 2022 р. № 786 було перейменовано вулицю космонавта Павла Беляєва на вулицю Мостова.

Таким чином, громада міста повернула історичну народну назву.

Архівний відділ Мукачівського міськвиконкому надав редакції копію рішення №115 виконкому Мукачівської міської ради від 1 квітня 1980 року, у якому, зокрема, йдеться про наступне: «Частину вул. Миру від №1-11 та №2-12 включно назвати вулицею імені космонавта Беляєва».

Очевидно, до 1980 року вулиця Миру починалася від росвигівського мосту, а де закінчувалася – наразі нами не досліджено.

Олексій Філіпов стверджує, що вулиця Миру раніше мала наступні назви: вул. Миру – вул. Йосипа Сталіна (вул. Сталіна + вул. Мункачі + вул. Шолохова) – Horthy Miklós utca – T.-G. Masaryková ul. – Fő utca. Очевидно, що вулицю постійно або ділили на частини, або з’єднували.

Вищезгаданим рішенням від 1980 року частину вулиці Миру від №12-40 та №13-49 включно перейменували на площу Миру. Площа теж має свою історію перейменувань: пл. Володимира Леніна – пл. Червоної Армії – Horthy Miklós tér – Masarykové nam. – Árpád vezér tér.

Тобто, щоб дослідити всю історію вулиці Миру від росвигівського мосту до місця, де колись стояв монумент з танком – треба досліджувати історію чи не кожного відрізку вулиці, якщо не кожного будинку.

Відомо, що один з будинків було зруйновано танком під час угорсько-чехословацьких розборок у 1939 році. Потім те місце зачистили, там довгий час була міська дошка пошани, а на Новий рік ставили міську ялинку.

Потім вирішили забудувати якимсь сучасним будинком, який абсолютно не вписується у архітектуру центральної частини міста. На будинку встановлений екран для відеореклами.

P.S. Якщо ви володієте будь-якою суспільно значущою інформацією, старими фотографіями чи іншими матеріалами, які стосуються історії вулиці Мостова (космонавта Беляєва та раніше) – будемо вдячні можливості доповнити статтю. Це стосується і цікавих людей, які там колись проживали чи проживають; і подій, що відбувалися на вулиці, і будівель, що можливо колись тут були. Матеріали надсилайте на e-mail: kozanostra.ua@gmail.com

Юрій Кравчук, депутат Мукачівської міської ради

Читайте також: Без старої бруківки: історія торгової вулиці Латоричний двір у Мукачеві

Exit mobile version