Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Вулиця Героїв Красного Поля: колись тут було єврейське гетто

Рішенням сесії Мукачівської міської ради від 28 квітня 2022 р. № 786 було перейменовано вулицю Чехова Антона на вулицю Героїв Красного Поля.

Окрасою вулиці є кутовий будинок, де зараз знаходиться один з комерційних банків

Таким чином, громада міста віддала шану учасникам бою між підрозділами Карпатської України та Угорщини на рівнині Красне Поле, поблизу міста Хуст 15.03.1939 року. Вони виборювали незалежну Карпатську Україну і віддали за неї своє життя (переважно молоді люди – студенти та семінаристи).

Вулиця знаходиться у самісінькому центрі позаду ратуші, організований односторонній рух.

Більшість будівель – ровесники ратуші. У 40-х роках минулого століття тут було єврейське гетто.

Окрасою вулиці є кутовий будинок, де зараз знаходиться один з комерційних банків. Раніше на вулиці була військова частина, територія якої зараз у приватній власності. Наразі використовується, як парковка.

Існує фотокопія документа, згідно з яким 20 березня 1945 року вперше була озвучена назва вулиці Чехова. Попереднє найменування звучало угорською ніби – Лонко. Отже, ця вулиця 77 років не змінювала своєї назви. Втім, відомий мукачівський журналіст і дослідник Олексій Філіппов у своїй брошурі «НАЗВИ ВУЛИЦЬ МУКАЧЕВА У ХХ ст.» використовує назву «Dankó utca». Сподіваємося, що згодом отримаємо більше архівних даних і зможемо більш точно дослідити історію вулиці та її перейменувань.

P.S. Якщо ви володієте будь-якою суспільно значущою інформацією, старими фотографіями чи іншими матеріалами, які стосуються історії вулиці Героїв Красного Поля (Лонко, Чехова та раніше) – будемо вдячні можливості доповнити статтю. Це стосується і цікавих людей, які там колись проживали чи проживають; і подій, що відбувалися на вулиці, і будівель, що можливо колись тут були. Матеріали надсилайте на e-mail: kozanostra.ua@gmail.com

Юрій Кравчук, депутат Мукачівської міської ради

Читайте також: Історія вулиці Пасічної у мукачівському Борок Телепі

Exit mobile version