Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Дерево вразили жуки-шкідники: чому в центрі Мукачева зрізали ялинку – розповідають у мерії

У Мукачівській міській раді розповіли, чому зрубали блакитну ялинку у центрі міста і чому комунальники зрізають величезні старі платани, які перебувають у задовільному стані.

Що сталося з ялинкою біля муралу з Іваном Бровді

Нещодавно у мукачівських пабліках почали обговорювати «зникнення» ялинки на розі вулиць Успенська та Ярослава Мудрого. Саме там на стіні улітку 2023 року з’явився мурал, присвячений художнику та скульптору Івану Бровді.

У соцмережах опублікували дві фото з муралом, зроблені з інтервалом у 5 днів: 10 та 15 листопада.

На одній з них видно велику ялинку, а на другій – її вже нема.

Ялинка ще є

У групі “МукачевоSOS місцеві мешканці висловлювали обурення через відсутність дерева:

«Шкода, таку красу зрізали та відкрили «уродство» внутрішнього двору».

«Уже всі ялинки виріжуть? Скоро точно кам’яний вариш буде».

«Кам’яний вариш вже буде схожий на камʼяні Карпати! У нас вже скоро і лісів не буде», – ось тільки деякі з коментарів.

Двір без ялинки

Для роз’яснення ситуації «Наша Справа» звернулися до Управління міського господарства Мукачівської міської ради.

На питання – куди поділася ялинка – начальник управління Андрій Блінов зазначив, що обстеження блакитної ялинки на вулиці Успенській здійснили на підставі звернення мукачівця Богдан С., що надійшло до Управління міського господарства та було зареєстровано 10 жовтня 2023 року.

Мукачівська міська рада створила комісію з обстеження зелених насаджень, яка ухвалила рішення про доцільність вирубки ялинки.

«Стовбурна система дерева була вражена жуками-шкідниками «Шашіль», крім цього слід зауважити, що дерево з середини крони вже почало всихати. Також, слід наголосити і на те, що коренева система ялини поверхнева та вже почала руйнувати покриття», – кажуть в УМГ.

У відомстві також зазначають, що при несприятливих погодних умовах, зокрема поривах вітру, була ймовірність падіння ялини та спричинення шкоди майну, здоров’ю мешканців міста та безпосередньо транспортним засобам, які паркуються поблизу даної локації.

«Відтак, враховуючи занепокоєння власниці розташованого поруч кафе щодо можливої аварійної ситуації спричиненої внаслідок падіння дерева, комісією було надано дозвіл на вирубку зазначеного дерева», – говорить Андрій Блінов.

Після вирубки ялинки міська рада рекомендувала власникам кафе облагородити територію і висадити молоді саджанці дерев чи кущів декоративних видів.

Чому на Окружній вирубатимуть платани

Як йдеться у реєстрі актів обстеження зелених насаджень міста, вирубці підлягають три сторічні платани на вулиці Окружній, стан який комісією був оцінений, як задовільний.

В УМГ зазначили, що дерева досягли вікової межі та значної висоти, що «несе загрозу життю та майну громадян при поривах сильного вітру».

«Також, слід відмітити той факт, що крона дерев досягла значних розмірів, що унеможливлює попадання сонячного світла до житлового будинку. Дерева даного виду, як показує практика, не піддаються омолодженню та санітарній обрізці, оскільки це призводить до ядрового загнивання, внаслідок чого велика частина гілок починає всихати, згодом і на стовбурі відбувається утворення ділянок бурого колера, що в подальшому призводить до повної загибелі дерев»,– пояснили у відомстві.

Тому комісія вирішила провести вирубку вказаних дерев.

За якими критеріями комісія вирішує, чи знищувати дерево

На питання «НС», за якими критеріями, комісія ухвалює рішення про вирубку того чи іншого дерева, в УМГ розповіли, за якими критеріями визначається стан дерев.

Скільки дерев у Мукачеві зрубали з початку 2023 року

За даними УМГ, з 01.01.2023 по 31.10.2023 на території міста Мукачево було зрізано 709 дерев, серед яких дерева видів айлант, акація, бузина, алича, береза, бук, верба, вишня, горіх, горобина, груб, дуб, каштан, клен американський, клен звичайний, кипарис, липа, персик, платан, сакура, слива, сосна, тополя, туя, черешня, шовковиця, яблуня, ялина, ясен.

«Окремо зазначаємо, що за вказаний період було видалено 6 дерев виду ялини, деревина після звалювання яких облікована на склад Мукачівського міського комунального підприємства «Ремонтно-будівельне управління», – каже Андрій Блінов.

Ганна Костенко, “НС”

Exit mobile version