Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Маловідоме не приватне родовище на Закарпатті може забезпечити Україну сіллю на сотні років: що відомо?

Родовище солі на Закарпатті може забезпечити Україну на 300 – 400 років. Мова не про відомі Солотвинські копальні, а про Тереблянські. Це – також на Тячівщині.

Про це заявив Голова ради економістів України Андрій Новак, пише Нова свобода.

Як зазначається, нещодавно голова Закарпатської ОВА Віктор Микита презентував Президенту України Володимиру Зеленському під час його робочої поїзки на Закарпаття першу видобуту сіль у області.

Проєкт із видобутку солі на Закарпатті – це не приватна ініціатива. Він – державний, діє у межах інвестиційної угоди з ТОВ “Катіон Інвест”. Першу технічну сіль із Тереблянського соляного родовища мали почати видобувати ще в лютому 2023 року. Справа трохи затягнулася у часі, утім зараз маємо перші успіхи. Наразі добралися вже й до харчової.

Утім, як наголошує голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, зараз у пріоритеті саме технічна сіль. Нею планують забезпечити Україну до зими, аби було чим посипати дороги під час погіршення погодних умов.

Що каже експерт про родовище

За словами Новака, Тересвянське родовище виявили ще у 2017 році.

Наразі розвідка каже, що об’єм родовища приблизно 550 мільйонів тонн солі. Це – дуже багато. Для порівняння “Артемсіль” у 2021 році добула менше 2 мільйонів тонн, – десь 1,9 тонни. А в родовищі на Закарпатті поклади оцінюються у 550 мільйонів тонн. Самі поклади знаходяться на глибині від 35 до 500 метрів, тобто це – дуже великий пласт. Отже, цієї солі Україні, за попередніми розрахунками, може вистачити щонайменше на 300 років, залежно від того, якою в нас буде чисельність населення і які виникнуть у людей потреби”, – зазначив він.

Також, на думку голови ради економістів України, мова йде про 300-400 років викорастання солі тільки з одного родовища, а їх на Закарпатті – чимало!

Безумовно, Закарпаття може спокійно експортувати сіль, – запевний Андрій Новак. – Це може стати одним із відповідних пунктів вітчизняного еспорту. Але якщо “Армемсіль” експорувала сіль до росії, ми цього навіть після Перемоги робити не будемо”.

Нагадуємо, як повідомлялося раніше, На Заході України четверо людей насмерть отруїлись газами від картоплі (ФОТО)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очільник мукачівської комунальної лікарні отримав «Медичний Оскар» за професіоналізм та милосердя

ВАРТО ЗНАТИ: У ВР військовозобов’язаним хочуть дати можливість відмовитись від мобілізації: відомі деталі – Законопроєкт

Підтримайте «НАШУ СПРАВУ», приєднуйтесь до нас у мережі — читайте цікаві новини на FACEBOOK, в TELEGRAM та ІNSTAGRAM

Exit mobile version