Site icon НАША СПРАВА – www.cosanostra.in.ua

Посадовиці Ужанського національного природного парку знищили ялицеві праліси на Закарпатті – соцмережі (ФОТО)

Ужанський НПП, знищення пралісів

Шокуючі кадри вирубки 145-річних пралісів в Ужанському національному природному парку оприлюднили в мережі.

“ВАРВАРИ В УЖАНСЬКОМУ ПАРКУ ЗНИЩИЛИ ПРАЛІСИ” – публікацію із таким кричущим заголовком нині, 13 лютого 2023 року, розмістили на сторінці Ужанський національний природний парк Uzhansky National Nature Park в соцмережі Фейсбук.

Як йдеться в тексті повідомлення, Ужанський парк був створений в 1999 році з метою охорони природних комплексів Східних Карпат. Особливу цінність на території Ужанського парку представляють букові праліси, які в 2007 році були включені до світової спадщини ЮНЕСКО.

Видатний український науковець Степан Стойко, який досліджував природні екосистеми Ужанського парку відзначав, також важливість охорони старовікових ялицевих деревостанів на території парку, площа яких значно зменшилася внаслідок суцільних рубань корінних лісів ще в 50-х роках.

“Однак, у 2021 році до керівництва в Ужанський парк були призначені злочинці, які в листопаді 2022 року знищили одну з таких унікальних ділянок старовікового ялицевого лісу віком 145 років.

Вирубка абсолютно здорового ялицевого деревостану була організована Інною Кваковською, яка, підробивши документи, отримала посаду заступника директора Ужанського парку та Оксаною Марискевич, яка є заступником голови науково-технічної ради Ужанського парку, головна функція якої, не допускати подібних вирубок. Але сталося навпаки. З приходом цих «науковиць» в парк природні ліси Ужанського парку перебувають під справжньою загрозою”, – йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що Ужанський НПП є частиною Міжнародного біосферного резервату Східні Карпати.

Нагадуємо, як повідомлялося раніше, Закарпаття також може сколихнути потужний землетрус – сейсмолог НАН 

Читайте також: У Мукачівській громаді хочуть встановити комплекси автофіксації для виявлення порушень швидкісного режиму: відомо, де саме 

Варто знати: Внесено зміни до правил перетинання державного кордону: відомі деталі

Exit mobile version